Voedselveiligheid en allergieën

Zoals met ieder product dient ook met deze producten serieus om gegaan te worden. Het feit dat een product uit een natuurlijke bron komt betekend, in tegenstelling tot wat weleens gedacht wordt, geenszins dat het daardoor ook ongevaarlijk is.

 

Terpentijn en andere oplosmiddelen zijn hoogst brandbaar en de dampen daarvan kunnen lichamelijke klachten veroorzaken. Zorg dus steeds voor voldoende ventilatie en draag beschermende kleding.

 

Tungolie wordt geperst uit de zaden van de Tungboom die in de volksmond vaak, eigenlijk dus onterecht Tung-“noten” worden genoemd waardoor ook vaak wordt verondersteld dat deze olie tot allergische reacties zou kunnen leiden. Er is ons tot op heden geen enkel concreet geval bekend waarbij iemand last heeft gehad van Tungolie maar indien u allergisch bent voor bepaalde stoffen is het verstandig om eerst medische informatie in te winnen of voor een alternatief te kiezen waarvan u zeker weet dat dat geen reacties bij u geeft. Als Tungolie droogt polymeriseert het tot een harde, inerte film waardoor de kans op allergische reacties dan nóg veel kleiner wordt. Áls u dan ook al een reactie zou kunnen ondervinden dan zal dat voornamelijk tijdens het werken met de vloeibare olie zijn.

 

Omdat Tungolie tijdens het drogen polymeriseert wordt het als een voedselveilige olie gezien die op grote schaal wordt gebruikt voor het op hoogwaardige wijze afwerken van keukengerei, snijplanken, aanrechtbladen, sla-schalen en andere attributen die in contact komen met voedsel. Voor het behandelen van dergelijke houten voorwerpen heeft u de volgende keuzes aan drogende oliën:

Rauwe Lijnolie

Rauwe Lijnolie is geheel voedselveilig en wordt zelfs ook in de keuken gebruikt. Dit product kent echter een droogtijd van circa 6 maanden en is dus weliswaar voedselveilig maar door die droogtijd minder geschikt voor het afwerken van snijplanken en dergelijke. Gekookte Lijnolie droogt sneller maar is niet geschikt doordat de daarin aanwezige siccatieven vrij kunnen komen in het lichaam en dient derhalve net gebruikt te worden.

 

Rauwe Tungolie

Ook Rauwe Tungolie wordt als voedselveilig gezien. Deze olie bevat geen toevoegingen en kent een droogtijd van ongeveer een week per laag. Voor wie veel waarde hecht aan pure producten en met de iets langere droogtijd kan leven is dit product de beste keus. Onze klanten die op professionele wijze en in batch snijplanken maken werken vrijwel uitsluitend met dit product.

 

Verbeterde Houtolie / Gekookte Tungolie

Verbeterde Houtolie heeft een droogtijd van enkele uren tot een dag en werkt dus sneller. Dit product bevat siccatieven maar doordat het lichaam niet in staat is om Tungolie af te breken kunnen die niet vrijkomen in het lichaam. Ook dit product kan dus op snijplanken en dergelijke worden toegepast als men iets meer haast heeft. Keerzijde van de snellere droging is uiteraard ook dat de olie minder diep indringt dan de Rauwe Tungolie.

 

Werkbladolie

Werkbladolie bestaat uit een blend van onder andere gekookte Tungolie en Zonnebloemolie en wordt op keukenbladen, aanrechtbladen, werkbladen, werkbanken, snijplanken en dergelijke toegepast.

 

Voor alle producten geldt dat de eerste lagen desgewenst verdund kunnen worden met Terpentijnolie om een nog betere indringing te verkrijgen. De laatste laag olie dient altijd onverdund te worden aangebracht.

 

 

Let op:

Hoewel zover wij weten iedereen het er wel over eens is dat Tungolie voedselveilig is zijn onze producten niet als zodanig gecertificeerd omdat de kosten van dergelijke certificaten voor ons niet opwegen tegen de baten.

 

Sommige mensen vinden Tungolie niet echt lekker ruiken; veel andere vinden het juist wel een prettige geur. Wat u er ook van vindt; het is verstandig om steeds goed te ventileren. Daardoor bent u niet alleen de geur het snelst kwijt maar krijgt de olie ook voldoende verse zuurstof om te kunnen drogen zodat het werk zo snel als mogelijk klaar is voor gebruik.